O man: fast fashion

De-slag-om-de-klerewereld

VPRO’s De slag om de klerewereld, een drieluik over de barre wereld van mainstream mode en textiel. Het blijkt niet te controleren door wie en onder welke omstandigheden de kleding die we dragen gemaakt wordt, met onverschilligheid als bodem. De serie heeft een mooie ontknoping: Mahatma Gandhi spon zijn eigen stof. Zijn idee was, als er in elk dorp gesponnen wordt, zou iedereen werk hebben en onafhankelijk zijn. De westerse verslaving aan het consumeren van onder andere mode staat in contrast tot de eenvoud waarin Gandhi gekleed was, want hij wist, eenvoud leidt tot innerlijke rust.

Mahatma Gandhi

Het verlichtende antwoord van nu op de fast fashion industry is slow fashion. Een beweging die bewust, ethisch, eco en groen representeert. Jaa! Daar voeg ik graag aan toe: en Do It Yourself. Want ondanks dat het niet te achterhalen is hoe de stof waarmee je werkt geproduceerd is, als je je eigen kleding maakt, weet je wel zeker dat er geen kinderhandjes hebben bijgedragen aan het maken. En dan krijg je er wat innerlijke rust bij kado.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: