Brundibar

NAK Brundib+ír (15)Kostuumontwerp gemaakt voor de kinderopera Brundibar, opgevoerd door het Nieuw Amsterdams Kinderkoor o.l.v. van Jules van Hessen en Caro Kindt.

Brundibár
In 1943 ging de opera Brundibár in première op een sinister podium: concentratiekamp Theresienstadt. De originele versie van Brundibár, gecomponeerd door Hans Krása op libretto van Adolf Hoffmeister, werd gecomponeerd in 1938 ten behoeve van een kinderopera-competitie in Praag: de opera is in principe geschreven voor kinderen als zangers, begeleid door een volwassen ensemble. Er werden twee voorstellingen gerealiseerd voordat het massatransport van de Boheemse en Moravische Joden begon in 1942.

In Juli 1943 werd de pianopartituur van Brundibár het kamp binnengesmokkeld. Hans Krása maakte een aangepaste versie van het werk op basis van de musici en instrumenten die hij kon vinden in het kamp. Die versie had haar première in de Maagdenburger barakken. De Nazi’s herkenden al snel de populariteit en hoge propagandawaarde van het werk, en organiseerden een speciale voorstelling voor hun film ‘’Theresienstadt- ein Dokumentarfilm aus dem Jüdischen Sied-lungsgebiet”. Zo werd de opera als propagandamiddel ingezet om het uiteenvallende imago van de concentratiekampen als ‘plekken waar de mensen het goed hadden’ in stand te houden. Dezelfde productie werd uitgevoerd tijdens de inspectie van Theresienstadt door het Internationale Rode Kruis in September 1944, en dat was ook de laatste van in totaal 55 voorstellingen in het kamp.
Twee weken later begon het transport naar Auschwitz waar bijna alle uitvoerenden, volwassenen en kinderen,
werden vermoord.

Brundibár vertelt het verhaal van twee arme kinderen die geld nodig hebben om melk te kopen waarmee ze hun zieke moeder beter kunnen maken. Ze worden gedwarsboomd door de boze en hebberige orgeldraaier Brundibár, maar dankzij de hulp van een mus, een kat, een hond, en alle kinderen uit het dorp wordt Brundibár verslagen. Aan de oppervlakte heeft het verhaal een sprookjesachtige en ontroerende impact. Voor de uitvoerenden van de oorspronkelijke cast was het tegelijkertijd een veilige manier om hun politieke statement te kunnen uiten van de overwinning op een tiran. Ela Weissberger, die in de oorspronkelijke cast de rol van de kat vertolkte als dertienjarig meisje, zegt: ‘Voor ons was Brundibár Hitler.’ Elke voorstelling gaf hen de mogelijkheid om hem even tijdelijk te verslaan. Die context van de eerste voorstellingen maakt Brundibár tot een schokkend bewijsstuk voor de menselijke capaciteit om zelfs in de meest wrede omstandigheden hoop te koesteren.

De Theresienstadt versie is de versie die op 4 mei aanstaande te horen zal zijn in een coproductie van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, één van de beste klassieke kinderkoren in Nederland, en Lustr, cultureel ondernemer en onder andere organisator van het beroemde jaarlijkse ‘Festival Classique’ in Den Haag.

Op 4 mei vinden twee voorstellingen plaats in het kader van ‘Theater na de Dam’. Op 13 mei volgen twee schoolvoorstellingen, waar lespakketten voor ontwikkeld zijn voor zowel basisscholen als voor middelbare scholen. Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een korte documentairefilm die de historische context van het werk in kaart brengt. Ela Weissberger, nu 83 jaar oud en woonachtig in New York, zal de speciale gast zijn van beide voorstellingen op 4 mei. Zij zal een sleutelrol spelen in de voorstelling, samen met de kinderen op het podium staan, en het publiek toespreken.

De jaarlijkse NOS documentaire, die altijd gaat over een thema gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en landelijk wordt uitgezonden tussen 18:45 en 21 uur rondom de ceremonie in de Nieuwe Kerk en de Herdenking op de Dam, gaat dit jaar over Brundibár. Ela Weissberger en de leerlingen en directie van het NAK nemen in de documentaire een belangrijke plaats in.

Compagnietheater
Kloveniersburgwal 50, Amsterdam
4 Mei 2014 – 16:00 en 21:00 uur

Uitvoerenden:
Nieuw Amsterdams Kinderkoor & Nederlands Theater Orkest
o.l.v. Jules van Hessen

Robbert Muuse (bariton) – Brundibár
Sayam Jordans – Pepiček
Iris de Jonge – Aninka
Pia Pleijsier – Vrabec (de mus)
Leo Shibata – Kocour (de kat)
Noah Claassen – Pes Azor (de hond Azor)
Fenna van den Bogaard – Strážník (politieagent)
Kyra Weintraub – Mlékař (melkboer)
Emile Sandbergen / Emma van Erp – Pekař (bakker)
Erna Kader / Mo Tellegen – Zmrzlinář (ijscoman)

Instudering koren: Caro Kindt, Eline Welle
Regie: Merlijn Claassens
Kostuumontwerp: Neeltje Paulussen
Ontwerp podiumbeeld: Judith Kingston

Uitvoeringen (inclusief introducerende documentaire) geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Meer informatie:
http://www.compagnietheater.nl
http://www.nieuwamsterdamskinderkoor.nl
http://www.lustr.nl
http://www.theaternadedam.nl
http://www.ntho.nl

Contact: Oda Hochscheid
artistiek en zakelijk codirecteur Nieuw Amsterdams Kinderkoor
oda@nieuwamsterdamskinderkoor.nl
Mob. 06 31498676

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: